O chřestu

Chřest je vytrvalá bylina s oddenky a hodně redukovanými, „šupinovitými“ listy. Ve světě je známo skoro 300 druhů, na trhu se nabízí tři základní podoby: bílý (pevnější a větší), zelený (štíhlé špičaté výhonky) a fialový (obdoba zeleného s jemně nafialovělým zabarvením). Tato klasická zelenina pochází z Orientu, nejstarší doklady o pěstování chřestu formou nástěnných maleb byly nalezeny v egyptské pyramidě u  Sakkary a jsou staré více než 4500 let. Latinský název asparagus pochází z řeckého slova asparagos, jež bylo odvozeno ze staré perštiny. V Čechách jsou ideální podmínky pro jeho pěstování na Mělnicku.

Chřest je dobrým zdrojem vlákniny. Je bohatý na vitamíny: beta-karoten, vitamíny B, vitamín C, E a K, kyselinu listovou, asparagovou, esenciální oleje, riboflavin. Tato kombinace působí doslova jako elixír mládí. Ze stopových prvků obsahuje vápník, fosfor, hořčík, draslík, zinek, železo, jód. Má nízký obsah cukrů a nízkou energetickou hodnotu (pouhých 25 kcal/85 Kj na 100g!), je tedy vhodný i pro šetrné diety.

Léčebné účinky:

  • Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, zlepšuje látkovou výměnu.
  • Pomáhá udržet zdravé cévy a silné srdce, zlepšuje zásobování mozku a dalších orgánů kyslíkem, stimuluje krvetvorbu.
  • Upravuje hladinu cukru v krvi (cukrovku i hypoglykemii).
  • Má velmi příznivý vliv na funkci ledvin, močového měchýře a močových cest. Umožňuje obnovu a omlazení ledvinových buněk. Rozpouští močové kameny a brání jejich tvorbě. Léčí následky zánětů močových cest.
  • Velmi příznivě působí na problémy s prostatou.
  • Již v antice se používal jako oblíbené afrodisiakum, zlepšuje plodnost mužů i žen.
  • Harmonizuje ženské hormony, zmírňuje premenstruační syndrom a menstruační bolesti.
  • Brání zadržování vody v těle a omezuje tvorbu křečových žil.
  • Upravuje trávení a vyměšování (průjem i zácpu). Značný obsah vlákniny podporuje činnost střev, prospívá zažívání a působí preventivně proti rakovině tlustého střeva.

Jako každý rok vydáváme oblíbeného chřestového průvodce. Obsahuje řadu tipů a rad jak chřest připravovat, skladovat a vařit. Letos jsme k přípravě přizvali i některé food bloggery a tak vám nabízíme i zcela nové chřestové recepty. Podělte se s námi o Vaše tipy, zkušenosti a recepty i Vy. Ty nejlepší odměníme a o recepty se podělíme s ostatními „chřesťany“.


Chřestový průvodce 2016 stahujte kliknutím zde

Chřestový průvodce lze i zakoupit v krásném vytištěném provedení za symbolických 20 korun na naší farmě v Hostíně či na chřestových slavnostech u nás 7.5. nebo 22.5. v Ivančicích a Litomyšli.

Další informace naleznete mj. na: http://cs.wikipedia.org/wiki/Chřest