Tiskové zprávy

Stáhněte si zdarma našeho chřestového průvodce pro rok 2016

Jako každý rok vydáváme oblíbeného chřestového průvodce. Obsahuje řadu tipů a rad jak chřest připravovat, skladovat a vařit. Letos jsme k přípravě přizvali i některé food bloggery a tak vám nabízíme i zcela nové chřestové recepty. Podělte se s námi o Vaše tipy, zkušenosti a recepty i Vy. Ty nejlepší odměníme a o recepty se podělíme s ostatními „chřesťany“.


Chřestový průvodce 2016 stahujte kliknutím zde

Chřestový průvodce lze i zakoupit v krásném vytištěném provedení za symbolických 20 korun na naší farmě v Hostíně či na chřestových slavnostech u nás 7.5. nebo 22.5. v Ivančicích a Litomyšli.

Českého chřestu se fanoušci dočkají koncem dubna
11.3.2016

Milovníci a fanoušci našeho domácího Českého chřestu se dočkají své pochoutky vzhledem k počasí letos zřejmě koncem dubna. „K českému chřestu, který je vedle své výborné chuti plný vitamínů a minerálů a má výborné detoxikační účinky, si čeští zákazníci nacházejí rok od roku stále více cestu,“ říká k tomu náš jednatel Jiří Šafář.

Jako každým rokem bude nejprve k mání bílý chřest, s odstupem pak i chřest zelený. K dostání bude nejprve přímo na farmě v Hostíně a následně také ve vybraných farmářských prodejnách a trzích v Praze a v supermarketech Billa, Kaufland a Makro. Výbornou příležitost budou mít všichni milovníci chřestu ale také v sobotu 7.května, kdy se přímo v Hostíně u Vojkovic budou konat tradiční chřestové slavnosti a bude zde k mání mj.chřest za zvýhodněnou cenu. Návštěvníci se ale budou moci těšit také na chřestové speciality, soutěže v pojídání chřestu či ukázky jeho pěstování.

Chuť hostínského chřestu je vyhlášena po světě. „Importovaný chřest z ciziny ztrácí přepravou a skladováním svoji přirozenou cukernatost a i svoji unikátní a výjimečnou chuť. Opravdoví gurmáni mají proto nejraději co možná nejvíce čerstvý domácí chřest,“ upozorňuje na specifika českého chřestu spolumajitel naší chřestové farmy Petr Šandera, jehož firma Šandera jej také dodává do vybraných restaurací. Podle něj domácí chřest vydrží doma skladovaný i týden, doporučuje jej například zabalit do mokré utěrky.

Mezi tradiční a nejčastější úpravy chřestu patří chřestový krém, chřest s rannými bramborami a holandskou omáčkou, chřestové saláty, nechybí nicméně odvážnější, ale přesto chutné kreace jako syrový chřest s jahodami a podobně. Návody na to, jak poznat čerstvý chřest, jak ho upravit pro vaření a řadu receptů, novinek a videí najdou zájemci na našem webu a facebookových stránkách www.facebook.com/ceskychrest, kde najdou i tipy na to, kde v sezoně koupí zaručeně čerstvý chřest.

Letošní chřestové slavnosti s naší účastí:
sobota 7.5. – zahájení chřestové sezóny v Hostíně u Vojkovic Stránka akce na FB
sobota 21.5. – gastro slavnosti M.D.Rettigové v Litomyšli Gastroslavnosti Litomyšl
pátek – neděle 20.-22.5. Chřestové slavnosti v moravských Ivančicích Slavnosti chřestu

Více o chřestových slavnostech v Hostíně naleznete zde na našem webu a na facebookových stránkách www.facebook.com/ceskychrest

3.5. – 21. ročník slavností chřestu v moravských Ivančicích je tu! Letos s Českým chřestem

V jednadvaceti letech už uzrává mladický rozum, z půdy pod nohama vyvěrají výhonky životních rozhodnutí a dozrává také čas na sklizeň nasbíraných zkušeností. Pojednadvacáté je ale opět poprvé – a poprvé je ten vhodný čas na to jít s čistou hlavou vstříc novým zážitkům. Nejinak tomu bude od pátku 22. do neděle 24. května na Slavnostech chřestu 2015 v Ivančicích – letos s Českým chřestemExternal Links icon, bohatým gastro-kulturním programem a šetrnějšími materiály!

SCH_logo_2015

Letos se devět tisíc pravidelných návštěvníků tradičních chřestových slavností bude moci vůbec poprvé najíst výhradně ze svazků bílého a zeleného chřestu vypěstovaného na českém území. „Čtyři tuny chřestu ze slovenských Veľkých Levár z minulých let letos na slavnostech vystřídá až šest tun Českého chřestu z Hostína na Mělnicku“, prozrazuje před květnovými Slavnostmi chřestu organizátor Aleš Tureček. Další novinkou 21. ročníku slavností bude vykročení směrem ke snížení množství odpadů a tak i nalezení šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí. Dosud se chřestové speciality a nápoje servírovaly v nerecyklovatelných plastových talířích, miskách a kelímcích. Na letošních slavnostech vás u vybraných pokrmů čeká servírování na kompostovatelných palmových listech, porcelánových talířích nebo nápoje rozlévané do vratných kelímků. A bude toho více. Prozatím můžeme prozradit, že se letos opět výborně najíte chřestových specialit vařených špičkovými kuchaři osmi moravských restaurací a že ani letos na slavnostech nebudou chybět prodejci regionálních produktů, řemeslný jarmark nebo milovníky vína oblíbený WinePoint.

17.3.2015 Českého chřestu se milovníci dočkají již v první půlce dubna

Milovníci domácího chřestu se dočkají své pochoutky letos již v polovině dubna. Může za to brzký nástup teplého počasí. „K českému chřestu, který je vedle své výborné chuti plný vitamínů a minerálů a má skvělé detoxikační účinky, si čeští zákazníci nacházejí rok od roku stále více cestu,“ uvedl Jiří Šafář ze společnosti Český chřest, která je v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku jediným pěstitelem v České republice.

Jako každým rokem bude nejprve k mání bílý chřest, s odstupem pak i chřest zelený. K dostání bude nejprve přímo na farmě v Hostíně a následně také ve vybraných farmářských prodejnách a trzích v Praze a pak i ve všech supermarketech. Výbornou příležitost budou mít všichni milovníci chřestu ale také v sobotu 2.května, kdy se přímo v Hostíně u Vojkovic budou konat naše tradiční chřestové slavnosti a bude zde k mání mj.chřest za zvýhodněnou cenu. Návštěvníci se ale budou moci těšit také na chřestové speciality, soutěže v pojídání chřestu či ukázky jeho pěstování.

Našeho aktualizovaného Průvodce světem chřestu si můžete stáhnout ale již nyní ve formátu pdf Chřestový průvodce 2015

Chuť hostínského chřestu je vyhlášena po světě. „Importovaný chřest z ciziny ztrácí přepravou a skladováním svoji přirozenou cukernatost a i svoji unikátní a výjimečnou chuť. Opravdoví gurmání mají proto nejraději co možná nejvíce čerstvý domácí chřest,“ upozornil na specifika českého chřestu Petr Šandera, jehož firma Šandera náš chřest dodává do vybraných restaurací. Domácí chřest vydrží doma skladovaný i týden, doporučujeme jej například zabalit do mokré utěrky. Během celé sezóny bude podle něj ten nejčerstvější chřest k mání jako každý rok i přímo na naší farmě v Hostíně u Vojkovic a také na vybraných farmářských trzích a prodejnách.

Mezi tradiční a nejčastější úpravy chřestu patří chřestový krém, chřest s rannými bramborami a holandskou omáčkou, chřestové saláty, nechybí nicméně odvážnější, ale přesto chutné kreace jako syrový chřest s jahodami a podobně. Vyzýváme také naše zákazníky, aby se podělili o zkušenosti s kvalitou jimi zakoupeného chřestu. „Budeme rádi za všechny připomínky k čerstvosti našeho chřestu u ostatních prodejců a to ať již zasíláním na náš web anebo na Facebooku,“ řekl Jiří Šafář.

4.3.2015 Český chřest s Youtube kanálem

Podívejte se na to, jak připravujeme čerstvý chřest k expedici a prodeji přímo na naší nové lince v Hostíně u Vojkovic nebo navštivte naše chřestové slavnosti díky našemu novému Youtube kanálu. Na videa se můžete podívat a přihlásit k odběru nových videí zde Youtube kanál Český chřest!

7.4.2014 Skvělá zpráva pro milovníky českého chřestu: sezóna začíná

Netrpělivě očekávaná sezóna pravého českého chřestu začíná letos díky mírné zimě a sluníčku o téměř měsíc dříve než vloni. Jediný český pěstitel této zeleniny, společnost Český chřest, zahájí od příštího týdne omezený prodej bílého chřestu. „První sklizený chřest jde do vybraných restaurací, zakoupit jej v omezeném množství bude možné přímo na naší farmě v Hostíně u Vojkovic. V dalších dnech by se měl objevit i ve vybraných pražských farmářských prodejnách a poté i v některých supermarketech,“ uvedl Petr Šandera z Českého chřestu podle kterého bude brzy následovat i prodej chřestu zeleného.

Chřest bude po 14.dubnu k dostání na pultech řetězců Billa a Kaufland. V Praze bude v limitovaném množství již předtím k dostání také ve farmářských prodejnách Sklizeno, Česká stodola či Ježkův statek. Ten nejlepší chřest odebírají přes výhradního dodavatele gastroprovozů Šanderu také vyhlášené restaurace mj. z pražských hotelů Yasmin, Hilton, Marriott či Raddison.

Chuť hostínského chřestu je vyhlášena po světě. „Importovaný chřest z ciziny ztrácí přepravou a skladováním svoji přirozenou cukernatost a tím pádem i svoji výjimečnou chuť. Opravdoví labužníci proto upřednostňují chřest co nejčerstvější a domácí. Ten hostínský může svou chutí připomínat například cukrový hrášek,“ upozornil na specifika domácího chřestu Jiří Šafář. Podle něj domácí chřest vydrží doma skladovaný i týden, doporučuje jej například zabalit do mokré utěrky.

Tradiční chřestové slavnosti přímo na polích Českého chřestu se letos budou konat v sobotu 10. května od 10 hodin. K mání zde bude ten nejčerstvější chřest za zvýhodněné ceny, ochutnávky chřestových specialit, hudební a dětský program a oblíbená a unikátní soutěž „Chřestožrout roku 2014“. Na slavnostech také budou ukázky pěstování s výkladem, pivní a vinné speciality a podobně.

Mezi tradiční a nejčastější úpravy chřestu patří chřestový krém, chřest s rannými bramborami a holandskou omáčkou, chřestové saláty, nechybí nicméně odvážnější, ale přesto chutné kreace jako syrový chřest s jahodami a podobně. Návody na to, jak poznat čerstvý chřest, jak ho upravit pro vaření a řadu receptů a novinek najdou zájemci na webu www.ceskychrest.cz a facebookových stránkách Český chřest, kde najdou i tipy na to, kde momentálně koupí ten zaručeně čerstvý chřest.

Sezóna českého chřestu začne letos již v první půlce dubna, slavnosti 10. května

Mírná zima a dostatek sluníčka – dva hlavní důvody díky nimž se letos na naše jídlení stoly dostane labužníky ceněný český chřest s nejvyšší pravděpodobností již v první půlce dubna. Jediný domácí pěstitel této vybrané lahůdky – společnost Český chřest z Hostína u Vojkovic na Mělnicku již pole s chřestem zakrývají plachtami, které kumulují teplo a podporují včasný růst chřestu. „Vloni to s chřestem bylo přesně naopak. Tuhá zima začátek sezóny odložila o dobrý měsíc. Navíc jsme se také potýkali s povodněmi, které poničily velkou část našich polí,“ okomentoval rozmary přírody Jiří Šafář z Českého chřestu.

slavnosti-chrestu_700

První chřest jde tradičně do vybraných restaurací, kam jej distribuuje výhradně firma Šandera a přímo na farmě v Hostíně. V první polovině dubna se již však chřest objeví i na pultech některých supermarketů, vybraných farmářských prodejen a farmářských trhů. Zájemci si samozřejmě také mohou tradičně pro chřest zajet přímo na farmu do Hostína. „Náš český chřest si pomalu ale jistě vydobývá zpět své zasloužené místo i v naší české gastronomii. Také by bylo škoda, kdyby tomu tak nebylo: v Německu a Holandsku náš chřest milují a jsou od nás ochotni vykoupit celou produkci. To bychom se ale museli stydět sami před sebou, kdybychom jej všechen vyvezli do ciziny“, podotkl k dobrému jménu této české zeleniny Jiří Šafář podle kterého firma nalezla zákazníky i v Dubaji a v Japonsku.

Tradiční chřestové slavnosti se letos v Hostíně uskuteční v sobotu 10.května, následovat by měly i slavnosti v Praze. Návštěvníci budou moci opět ochutnat vybrané chřestové pochoutky připravené odborníky, nakoupit si ten nejčerstvější chřest za zvýhodněné ceny a zúčastnit se úspěšné soutěže o „Chřestožrouta roku“. Cena chřestu bývá zkraje sezóny relativně vyšší vzhledem k náběhu, v průběhu května by však měla klesnout a být dostupná opravdu pro každého.

V letošním roce se kvůli zájmu zákazníků zvýší produkce zeleného chřestu, k dostání bude i omezené množství unikátního chřestový výtažku pod označením Dr.Asparagus ze sušeného chřestu, který lze používat jako doplněk stravy či v gastronomii.

Mezi tradiční a nejčastější úpravy chřestu patří chřestový krém, chřest s rannými bramborami a holandskou omáčkou, chřestové saláty, nechybí nicméně odvážnější, ale přesto chutné kreace jako syrový chřest s jahodami a podobně. Návody na to, jak poznat čerstvý chřest, jak ho upravit pro vaření a řadu receptů a novinek najdou zájemci na webu www.ceskychrest.cz a facebookových stránkách Český chřest.

Odkaz na starší tiskové zprávy zde.