Vaření chřestu

Vaření chřestu
4.18 (83.59%) 78 votes

(základní recept)

Zkrácený postup:

Očištěný chřest vložíme pokud možno na stojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut, zelený chřest 2 až 5 minut. Vždy záleží na tloušťce výhonků. Chřest by měl být vařený „al dente“, tzn.uvařen do poloměkka. Zelený chřest stačí navíc lehce ogrilovat a nemusí se vařit vůbec. V řadě receptů lze použít i chřest syrový, v případě bílého musí být samozřejmě ale oloupaný.

Podrobný postup:

  • Očištěný chřest svážeme cca po 8 výhoncích kuchyňskou nití a vložíme do vroucí lehce osolené vody (1lžička soli na 2l vody) s trochou cukru (1-2lžičky na 2l vody) s 1 lžící másla a 1 lžící šťávy z citrónu. (Svázání lze vynechat.)
  • Chřest vaříme vždy „na stojato“ tak, aby špičky zůstaly vždy zcela nad vodou a vařily se jen v páře. Jinak příliš změknou a ztratí svou jedinečnou delikátní křehkost.
Příprava chřestu na vaření Příprava chřestu na vaření Svázání do svazků před vařením
  • Podle tloušťky výhonků (pazochů) vaříme bílý chřest 5 až 8 minut a zelený chřest 2 až 5 minut.
Vaření bílý Vaření zelený
  • Chřest můžeme vařit i narychlo jen vložený do vroucí osolené vody dle časů uvedených v podrobném postupu – zda je hotov můžeme orientačně zjistit napíchnutím na vidličku – stejně jako při vaření ostatní zeleniny (květák, brokolice apod…) by měl vařením změknout, v žádném případě by neměl být rozvařený do blátiva!!
Vaření chřestu Vaření chřestu Vaření chřestu
  • Můžeme použít buď obyčejný větší vyšší hrnec nebo speciální hrnec na vaření chřestu nebo těstovin – je to v podstatě hrnec s vloženým sítem, který usnadní scezení chřestu po uvaření.
Vaření chřestu Vaření chřestu Vaření chřestu
  • Pokud chřest po uvaření okamžitě nepodáváme nebo dále tepelně nezpracováváme, ponoříme ho ihned do mísy s ledovou vodou, aby si zachoval barvu i konzistenci.
Po vaření chřestu Po vaření chřestu

Tip: Vodu, ve které se chřest vařil nevylejeme, ale použijeme tento vývar například při přípravě chřestové polévky nebo rizota s chřestem.