Některé věci se nedají popsat slovy. “Člověk je zažije, ale když je chce sdělit, chybí mu slova. Jako se snažit chytit svižný vítr do igelitky a jít ho někomu ukázat. Přivonět si k růži a vyprávět o tom někomu, kdo ztratil čich. Fotit západ slunce, aby tu krásu mohli vidět i ostatní. Nic z toho se nedá plnohodnotně zachytit ani popsat,” popisuje poeticky tento recept jeho autorka Jana Florentýna Zatloukalová.
Všechny pokusy podělit se o takový zážitek jsou nedostatečné, přestože je skutečnost působivější než státní hymna zahraná při vítězství našeho národního hokejového týmu. V tomto jarním receptu malý kousek podobného zážitku je. Chuť jarních kuřátek se totiž nedá moc dobře popsat, je lepší dopřát si sousto nebo dvě.
Pojďme na to.
- Troubu začněte předehřívat na 200 stupňů (péct je třeba zásadně bez horkovzduchu). Kuřátka vyjměte z obalu, odstraňte z nich provázek, kterým jsou svázaná, a velkým ostrým nožem je rozkrojte napůl skrz hrudní kost a následně podél jedné strany páteře. Polovina každého kuřátka bude bez páteře, druhá polovina s ní.
- Maso opláchněte, osušte, naskládejte do pekáče. Zakápněte olivovým olejem a maso v něm ze všech stran namočte. Nakonec kůži i spodní stranu masa osolte půl lžičkou soli, posypte tymiánem a nechte každý kus ležet kůží nahoru. Česnek oloupejte a každý stroužek trochu rozmáčkněte, citron rozkrojte na 3-4 segmenty. Česnek i citron vložte do mezer mezi kuře.
- Podlijte vínem či vývarem a takto připravené vložte do horké trouby. Nechte péct odkryté 40 minut. Po 20 a 30 minutách pečení maso přelijte rodícím se výpekem, udělá mu to dobře. Pokud by se z pekáčku tekutina ztrácela, dolijte ji vodou na množství, které tam bylo před pečením. Po 40 minutách by měla být kůže zezlátlá a maso měkké.
- Než se maso upeče, důkladně oškrábejte chřest a poslední 3-4 cm stonků odkrojte. Očištěné výhonky nakrájejte na šikmé plátky silné sotva jako malíček. Cuketu omyjte, odkrojte jí oba konce a prostředek podélně rozčtvrťte. Každou čtvrtku nakrájejte na podobně silné plátky jako chřest. Těsně před dopečením masa přiveďte k varu 2 litry vody a osolte je zbývající lžičkou soli.
- Jakmile se maso dopeče, vyjměte pekáček z trouby. Citron odstraňte, kuře odeberte do mísy, na talíř nebo do jiného pekáčku a vraťte do horké, avšak vypnuté trouby. Šťávu z pekáčku, pokud je vodnatá, slijte do kastrůlku a dejte ji svařovat, aby zhoustla. Je-li už hustá dost, nechte ji v pekáčku tak, jak je.
- Do připravené vroucí vody vhoďte naráz chřest i cuketu a vařte 1,5 minuty. Vypněte plotýnku, přisypte mražený hrášek a nechte ho půl minuty prohřát. Pak vše slijte přes cedník, scezenou horkou zeleninu nasypte do použitého pekáčku a promíchejte se šťávou, s máslem nakrájeným na kostičky a s mátou nasekanou nahrubo.
- Pokud je to potřeba, ještě vše dosolte. Máte-li pocit, že je vše o něco kyselejší, než byste si přáli, přimíchejte malou lžičku medu pro vyvážení (a případně opakujte, ale opatrně).
- Na zeleninu rozložte upečené maso a takto s pekáčkem podávejte. Jako sytící příloha se hodí nejen čerstvé pečivo, ale i vařené brambory nebo bramborové noky.