Ladislav Floreán je přes svůj mladý věk, 26 let, šéfkuchařem s bohatými zkušenostmi z nejlepších restaurací v Evropě. S Českým Chřestem úspešně spolupracuje už druhým rokem. Práci dělá s nadšením, které společně se skvělým jídlem podává svým hostům. Pracoval v restauracích, jako jsou The Clove Club a Fat Duck ve Velké Británii, Silvio Nickol Gourmet Restaurant ve Vídni, či Field v Praze a také v restauracích nadnárodních hotelových řetězců Radisson Blu, Maritime či Intercontinental. Momentálně působí v Česku a na Slovensku jako privátní šéfkuchař. Víc o jeho jídle a službách najdete na www.ladislavflorean.com nebo na jeho Instagramu @ladisslove nebo Facebooku Chef Ladislav Florean. Pro Český chřest a fanoušky chřestu se podělil o svůj recept na krémovou chřestovou polévku. Dobrou chuť!
- Chřest škrabkou oloupeme, skrojíme dřevnaté konce a nakrájíme na tenké plátky.
- Bílou cibuli a česnek oloupeme a také nakrájíme na tenké plátky.
- Ve větším hrnci rozehřejeme olivový olej a 50g másla a přidáme nakrájenou cibuli a chřest, pár minut zpěníme a ochutíme špetkou soli a pepře.
- Přidáme česnek, krátce zpěníme a všechno zalijeme plnotučným mlékem. Přidáme bobkový list, nové koření, drcený kmín, osolíme a opepříme.
- Chřest vaříme úplně do měkka, 30 minut až jednu hodinu.
- Poté polévku důkladně spolu s 50g kouskem másla rozmixujeme na hladký krém.
- Přecedíme skrz jemné síto a dochutíme solí, pepřem a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem.
- V pánvičce rozehřejeme máslo a přidáme na kostičky nakrájený kváskový chléb.
- Krutony do zlatova opečeme, osolíme a opepříme.
- Na závěr přidáme na jemno nasekanou petrželovou nať.
- Zelený chřest škrabkou oloupeme, skrojíme dřevnaté konce a nakrájíme na půlky.
- Hrášek spolu s chřestem zblanšírujeme v osolené, vroucí vodě asi 2-3 minuty, poté okamžitě zchladíme ledovou vodou.
- Před podávaním smícháme s rozpuštěným máslem, osolíme a opepříme.
- Polévku podáváme s krutony, blanšírovaným zeleným chřestem a hráškem. Ozdobíme listy špenátu, červené řepy a olivovým olejem.