Udon nudle s bylinkovým pestem, chřestem a krevetami

Doba přípravy
Created with Sketch. 30  min 
Počet porcí
4
Ingredience

✔️20 oloupaných krevet (vegetariáni mohou samozřejmě vynechat)
✔️400 g svazek českého chřestu
✔️4 porce čerstvých udon nudlí (po 120g)
✔️½ čili papričky
✔️ 4 stroužky česneku
✔️ sůl, pepř
na pesto
✔️svazek medvědího česneku nebo koriandru
✔️2 stroužky česneku
✔️šťáva z půlky limetky
✔️hrst opražených loupaných mandlí
✔️1 dc rostlinného oleje
✔️lžičku rybí omáčky
✔️sůl a pepř

Nudle udon [うどん] mají v Japonsku stovky let dlouhou historii.  V průběhu let se pomalu vyvíjely a na různých místech po celém Japonsku se objevilo mnoho variací udonu. Některé z těchto regionálních nudlí udon získaly popularitu na národní úrovni i na celém světě.  Čerstvé japonské nudle jsou nyní k dostání i u nás. Ve vršovické nudlárně Tydle nudle je připravují podle originálních receptur s použitím japonského nudlovače. Koupit je můžete v průběhu sezóny i v naší farmářské prodejně v Hostíně u Vojkovic, na adrese Krymská 1, Praha 10, stejně jako na Rohlíku nebo na Scuk.cz. S chřestem se výborně snoubí – ať již v nejrůznějších styr-fry pokrmech, tak i třeba v polévkách. Šéfkuchař vršovické restaurace Jam&Co Jakub Čermák pro Vás připravil recept, kde vedle nudlí a chřestu hraje také prim medvědí česnek anebo koriandr a krevety.

  1. Vyrobíme si pesto – posekáme bylinky a opražené mandle a česnek. Ponorným mixérem rozmixujeme spolu s olejem a šťávou z limetky/bio citronu. Dochutíme pepřem, solí a rybí omáčkou.
  2. Dáme vařit vodu na nudle a na chřest. Zařízneme konce zeleného chřestu (pokud jsou okoralé), případně i spodní část oloupeme.
  3. Krevety orestujeme z obou stran na rostlinném oleji. Dáme stranou.
  4.  Čerstvé udon nudle vaříme velkým varem v desetinásobném množství neosolené vody tři minuty. Propláchneme horkou vodou.
  5. Chřest blanšírujeme ve vařící vodě s cukrem, solí a citronem dvě minuty, zchladíme v ledové vodě a nakrájíme našikmo.
  6. Připravíme si pánev či wok s olejem. Vložíme chřest, pesto a pak nudle. Prohodíme v ní 15-20 sekund. Dochutíme.
  7. Na talíři ozdobíme nahoře krevetami, zakápneme limetou či citronem, hrubozrnou solí a limetovou či citronovou kůrou (z bio citrónu).
  8. Dobrou chuť!

Další recepty

Created with Sketch. 60  min  #Meals Created with Sketch. 4

Jarní chřestový rámen

Created with Sketch. 35  min  #Meals Created with Sketch. 4

Krémová polévka z bílého chřestu s blanšírovaným hráškem a česnekovými krutony

Created with Sketch. 10  min  #Meals Created with Sketch. Y

Video: Jak na loupání chřestu s Jirkou Šafářem

Created with Sketch. 25  min  #Meals Created with Sketch. 3

Chřestové stir-fry Kláry Michalové

Created with Sketch. 30  min  #Meals Created with Sketch. 4

Jarní čočkový salát s chřestem a ředkvičkami

Created with Sketch. 15  min  #Meals Created with Sketch. 4

Gnocchi s chřestem a brynzou

Created with Sketch. 10  min  #Meals Created with Sketch. 4

Zelný salát s chřestem, jablkem a koprem

sprites logo Made by SPRITES SOFTWARE, s.r.o. © 2018