Největší úspěch za mnoho let pořádání našich chřestových slavností zaznamenala chřestová polévka, kterou v letošním ročníku 2023 připravili šéfkuchaři z makro akademie. Její tajemství mám je odhaleno v tomto receptu. Recept je na 10 porcí, takže můžete suroviny buďto snížit, anebo si polévku nechat do dalšího dne v lednici případně ji zamrazit a použít třeba jako fantastický vyprošťovák po náročném večírku! Dobrou chuť.
- Chřest za pomocí škrabky oloupeme od špiček k silnějšímu a dřevnatějšímu konci. Tato část je asi 3 cm dlouhá a musí se odříznout nožem.
- Ze slupek a dřevnatých konců chřestu připravíme polévku, zatímco oloupaný chřest uchováme na ozdobu polévky či na ostatní pokrmy.
- Šalotku naplátkujeme najemno a orestujeme na másle doměkka.
- Osolíme, přidáme slupky z chřestu a dřevnaté konce.
- Spolu s najemno plátkovaným bramborem zastříkneme vínem a necháme lehce odpařit.
- Poté zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme vše doměkka.
- Následně polévku celou rozmixujeme dohladka, přecedíme, a je-li potřeba, naředíme trochou mléka. Polévku převaříme a zjemníme
smetanou spolu s máslem.
- Krutony připravíme z bílých baget, které nadrobíme na kousky, lehce na plechu zastříkneme olivovým olejem a rozpečeme v troubě
na 200 °C 4 min.
- Servírujeme teplou polévku, kterou vymixujeme, aby byla lehce napěněná.
- Přidáme pečené krutony, špičky povařeného chřestu a doplníme lístky listové petržele.
ALERGENY: 1, 7, 9