Nejlepší chřestová polévka z letošních chřestových slavností

Doba přípravy
Created with Sketch. 40  min 
Počet porcí
10
Ingredience

polévka

  • Chřest bílý (použijeme i dřevnaté konce a slupky) 1000 g
  • Šalotka 220 g
  • Máslo 82 % 100 g
  • Brambory varný typ C 200 g
  • Zeleninový vývar, vlastní výroba 700 g
  • Mléko 1,5 % 250 g
  • Víno bílé suché 70 g
  • Sůl Fleur de Sel 10 g

na zjemnění

  • Smetana 33 % 100 g
  • Máslo 82 % 100 g

vložka

  • Olej olivový extra panenský 100 g
  • Chřest zelený (oloupaný) 500 g
  • Chřest bílý (oloupaný) 500 g
  • Petržel listová 20 g

krutony

  • Bílé pečivo – bagety 200 g
  • Olej olivový extra panenský 50 g

Největší úspěch za mnoho let pořádání našich chřestových slavností zaznamenala chřestová polévka, kterou v letošním ročníku 2023 připravili šéfkuchaři z makro akademie. Její tajemství mám je odhaleno v tomto receptu. Recept je na 10 porcí, takže můžete suroviny buďto snížit, anebo si polévku nechat do dalšího dne v lednici případně ji zamrazit a použít třeba jako fantastický vyprošťovák po náročném večírku! Dobrou chuť.

  1. Chřest za pomocí škrabky oloupeme od špiček k silnějšímu a dřevnatějšímu konci. Tato část je asi 3 cm dlouhá a musí se odříznout nožem.
  2. Ze slupek a dřevnatých konců chřestu připravíme polévku, zatímco oloupaný chřest uchováme na ozdobu polévky či na ostatní pokrmy.
  3. Šalotku naplátkujeme najemno a orestujeme na másle doměkka.
  4. Osolíme, přidáme slupky z chřestu a dřevnaté konce.
  5. Spolu s najemno plátkovaným bramborem zastříkneme vínem a necháme lehce odpařit.
  6. Poté zalijeme zeleninovým vývarem a povaříme vše doměkka.
  7. Následně polévku celou rozmixujeme dohladka, přecedíme, a je-li potřeba, naředíme trochou mléka. Polévku převaříme a zjemníme
    smetanou spolu s máslem.
  8. Krutony připravíme z bílých baget, které nadrobíme na kousky, lehce na plechu zastříkneme olivovým olejem a rozpečeme v troubě
    na 200 °C 4 min.
  9. Servírujeme teplou polévku, kterou vymixujeme, aby byla lehce napěněná.
  10. Přidáme pečené krutony, špičky povařeného chřestu a doplníme lístky listové petržele.

ALERGENY: 1, 7, 9

Další recepty

Created with Sketch. 40  min  #Meals Created with Sketch. 10

Špenátové wafle s chřestem, zakysanou smetanou a bylinkami

Created with Sketch. 45  min  #Meals Created with Sketch. 6

Chřestové rizoto z chřestových slavností

Created with Sketch. 60  min  #Meals Created with Sketch. 7

Grilovaná krkovice, zelný salát s křenem, chřest

Created with Sketch. 60  min  #Meals Created with Sketch. 4

Jarní kuřátka s chřestem

Created with Sketch. 30  min  #Meals Created with Sketch. 4

Chřestové ragú

Created with Sketch. 35  min  #Meals Created with Sketch. 4

Krémová polévka z bílého chřestu s blanšírovaným hráškem a česnekovými krutony

Created with Sketch. 60  min  #Meals Created with Sketch. 4

Jarní chřestový rámen

Created with Sketch. 30  min  #Meals Created with Sketch. 4

Udon nudle s bylinkovým pestem, chřestem a krevetami

Created with Sketch. 10  min  #Meals Created with Sketch. Y

Video: Jak na loupání chřestu s Jirkou Šafářem

Created with Sketch. 25  min  #Meals Created with Sketch. 3

Chřestové stir-fry Kláry Michalové

sprites logo Made by SPRITES SOFTWARE, s.r.o. © 2018