- Nejprve odlomte dřevnaté stonky chřestu (můžete je schovat třeba na vývar).
- Odkrojte třetinu stonků a dejte je na 3 minuty povařit do hrnce s vroucí osolenou vodou. Poté je děrovanou lžící vyndejte, propláchněte studenou vodou a dejte do malého mixéru.
- Přilijte asi 100 ml vody z hrnce, citronovou šťávu, sůl, pepř, nastrouhaný parmazán a trochu olivového oleje. Rozmixujte dohladka.
- Mezitím do hrnce s vodou po vaření chřestu dejte špagety a uvařte je tak, aby byly al dente. Na poslední 3 minuty přihoďte k těstovinám na kolečka nakrájenou druhou třetinu stonků chřestu.
- Na malé pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm uzenou slaninu nakrájenou na kostičky, plátky česneku a zbylé špičky chřestu. Osolte a opepřete.
- Uvařené špagety slijte a promíchejte s rozmixovaným chřestem. Nandejte na talíře a navrch rozdělte orestovanou směs. Ozdobte hoblinkami parmazánu.
Klára Michalová, Instagram @sklarouvkuchyni