Krémová chřestová polévka

Krémová chřestová polévka
4.1 (82.56%) 86 votes

Ingredience:

10 – 12 výhonků čerstvého bílého chřestu
1 jarní cibulka, nejlépe s natí, najemno nakrájená
1 lžíce másla na zahuštění
1,5 l vývaru, nejlépe drůbežího

sůl a pepř na dochucení
100 ml smetany na zjemnění
muškátový oříšek
pažitka nebo zelená petrželka na ozdobu

Krémová chřestová polévka Krémová chřestová polévka Krémová chřestová polévka
  1. Chřest očistěte a odkrojte dřevnaté konce. Nakrájejte ho na kousky.
  2. Do hrnce nalijte studený vývar. Přiveďte k varu, vsypte chřest a nasekanou jarní cibulku a povařte asi 20 minut (dokud nezměkne).
  3. Vyjměte několik kousků, použijete je nakonec na ozdobu. Polévku rozmixujte (můžete použít ponorný mixér), dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem a zjemněte smetanou. Lžíci chladného másla rozkrájejte na kousky a ty vložte do polévky a rozmíchejte. Zjemní ji a zahustí. Pak už nevařte!
  4. Chřest, který jste si odložili stranou na ozdobu, nakrájejte na nahrubo nasekejte a vložte do horké polévky. Podávejte s křupavým čerstvým pečivem nebo krutóny.

Pro 4 osoby
Doba přípravy: 30 minut

Krémová chřestová polévka Krémová chřestová polévka