Rizoto se zeleným chřestem

Rizoto se zeleným chřestem
4.33 (86.67%) 9 votes

Ingredience:

500 g zeleného chřestu
1 jarní cibulka nebo šalotka, jemně nasekaná
125 g másla
2 lžíce olivového oleje

500 g italské rýže na rizoto (kulatozrnná Arborio nebo Carnaroli)
100 ml suchého bílého vína
1,5 l horkého kuřecího vývaru
sůl, čerstvě mletý pepř
60 g strouhaného parmazánu
Rizoto se zeleným chřestem Rizoto se zeleným chřestem Rizoto se zeleným chřestem
  1. Omyjeme chřest, odkrojíme dřevnaté konce stonků a uvaříme podle základního receptu. Scedíme, necháme okapat a nakrájíme na kousky cca 4 cm.
  2. V kastrolu se širokým dnem nebo velké hluboké pánvi necháme rozpustit polovinu másla a olivový olej a necháme na něm osmahnout nasekanou cibuli dosklovata. Poté vsypeme rýži a mícháme, až se všechna zrnka obalí tukem a zesklovatí. Podlijeme vínem a mícháme, dokud se veškerá tekutina neodpaří.
  3. Postupně podléváme horkým vývarem, vždy 1-2 sběračky a další přilijeme, až když se předchozí várka vstřebá do rýže. Rizoto stále mícháme. S podléváním pokračujeme, dokud nebude rýže uvařená al dente, tedy ne úplně měkká, ale na skus – cca 15-20 minut.
  4. Rizoto odstavíme z ohně, důkladně vmícháme zbylé máslo a parmazán, poté vložíme kousky chřestu aby se prohřály v rizotu a dochutíme čerstvě namletým pepřem. Podle potřeby dosolíme.
  5. Podáváme ozdobené chřestovými špičkami.

Pro 4 osoby
Doba přípravy: 30 minut

Rizoto se zeleným chřestem Rizoto se zeleným chřestem